Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
-
Sprawozdanie z realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2019 – czytaj sprawozdanie.
-
W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotyczącej usprawniania realizacji dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postępowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19. – czytaj zasady.
- Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. – czytaj opis.
- PODPROGRAM 2019 – efekty:
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chmielnie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Tczewie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym )
3. Pomoc żywnościowa trafiła 301 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym: 12 265,52 ton żywności; 1500 paczek żywnościowych; 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 73 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej – 1 spotkań dla 10 uczestników
• żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 21 uczestników
• Kulinarnych – 1 spotkanie dla 21 uczestników
• Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 21 uczestników
• Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 uczestników