Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

POPz20142020

  1. Sprawozdanie z realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2019czytaj sprawozdanie.

  2. W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotyczącej usprawniania realizacji dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postępowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19.czytaj zasady.

  3. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. – czytaj opis.
  4. PODPROGRAM 2019 – efekty:

1.    Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chmielnie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Tczewie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

•    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
•    skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
•    mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
•    mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
•    cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
•    tłuszcze (olej rzepakowy),
•    dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym )

3. Pomoc żywnościowa trafiła 301 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu   województwa pomorskiego

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym: 12 265,52 ton żywności; 1500 paczek żywnościowych; 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 73 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

•    edukacji finansowej – 1 spotkań dla 10 uczestników
•    żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 21 uczestników
•    Kulinarnych – 1 spotkanie dla  21 uczestników
•    Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 21 uczestników
•    Innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 uczestników

GOPS CHMIELNO